A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Via Nova – Ifjúsági Szövetség Martos településen megtartotta közös Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei című  projektjük nyitórendezvényét. A két partner az idegenforgalom területének fejlesztését tűzte ki célul.

A nyitórendezvényen a község polgármestere, Keszeg István köszöntötte a két említett felet, majd Gubík László szlovákiai projektpartner főbb tevékenységeit mutatta be. Őt követte Mészáros Attila a projekt referense, aki a Via Nova projektben vállalt céljait ismertette. A magyarországi partnerszervezet, az NSKI képviseletében Schwarz Gyöngyi osztályvezető beszélt a kutatóintézetről, majd őt követték Lovász Gergely és Ilyés Réka, akik ismertették a kitűzött célokat.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-óta működő intézmény, amely vállalt célja a közösségfejlesztés és a társadalmi felelősségvállalás megerősítése a Kárpát-medencében, kutatási és hálózatépítési feladatokkal szolgálja küldetését.

Ezekhez a célokhoz illeszkedik az elsősorban kutatói alapossággal elkészített „Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei,” című kötetek idegenforgalmi felhasználása is. Ugyanis az említett mű közel 1300 oldalon 400 kistérkép segítségével nyújt információt az érdeklődőknek, 105 vár/erődített hely idegenforgalmi hangsúlyozását teszi lehetővé.

A Via Nova a projekt ráeső részében 5 határ menti régió idegenforgalmi népszerűsítését tűzte ki célul. Felső-Csallóköz és Felső-Szigetköz, valamint Alsó-Csallóköz és Alsó-Szigetközt, mint összekapcsolódó területeket mutatták be.

Ezt követően Komárom és vidéke kapott nagyobb hangsúlyt. A határon átívelő idegenforgalmi helyszínek együttes kiemelésének köszönhetően a Pilis-hegység és a Garam mente, majd az Ipoly  mente és a Börzsöny-vidék is egy célterületként került kiemelésre.

Lovász Gergely kérdésünkre elmondta, hogy a Karczag Ákos – Szabó Tibor szerzőpáros könyve alapján magyar-szlovák kétnyelvű online kiadvány készül Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek területén található várakról és erődített helyekről. Kutatható, ismeretterjesztő és idegenforgalmi jelleggel is rendelkezik a kiadvány. Egy térképes mellékleten telefonon is kereshetővé válik a felgyűjtött munka.

A nyitónap zárásaként Gubík László, a Via Nova elnöke körbevezette az NSKI képviselőit a martosi rendezvényligetben.