Kedves Érdeklődők!

 A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) együttműködésével és a Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg az „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei (VÁRAK–HRADY–CASTELLI)” című projekt

Az NSKI stratégiai célkitűzései között – a közösségfejlesztés, társadalmi felelősségvállalás mellett – szerepel a kulturális és a történelmi értékeink megőrzése a Kárpát-medencében.

A projekt célja az NSKI kiadásában, Karczag Ákos és Szabó Tibor szerzőségében megjelent Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című várkataszter válogatott szócikkeinek és egyes fejezeteinek megjelentetése egy új, szlovák–magyar kétnyelvű, elektronikus kiadvány formájában. Az új kiadvány a mai Szlovákia Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületeinek területén található, erődített helyek történetét ismerteti első írásos említésüktől kezdve a 19. század végéig. Az ismertetőkhöz színes fotók, valamint navigációs program társul, melyek segítik az olvasó tájékozódását, kirándulások tervezését

A kétnyelvű, szlovák–magyar kiadvány célja, hogy támogassa a régió magyar és szlovák nemzetiségű lakosainak közeledését. Segédeszközt nyújtson a jövőbeli határon átnyúló közös kulturális programok szervezéséhez, és hozzájáruljon a két ország közös örökségvédelméhez, a közös történelmi emlékezet ápolásához. A projekt továbbá segítséget nyújt a nyelvi akadályok leküzdése terén, és támogatja a kulturális turizmust. A kétnyelvű kiadvány páratlan forrást jelent mindazok számára, akik a régió történelme iránt érdeklődnek; legyenek diákok, kutatók, vagy laikus érdeklődők, mindenki számára egyaránt hasznos olvasmány. A határon átívelő együttműködésben született kiadványt mindkét fél sajátjának érezheti, a közös munka pedig – beleértve a projekt során felmerülő esetleges kihívások (mint népszerűsítés, megfelelő kommunikáció és marketing, valamint a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetek kialakulása) közösen kidolgozott megoldásait is – erősíti a magyar és szlovák nemzet közötti kapcsolatokat.

A projekt megvalósítása során elkészülnek a nyugat-szlovákiai és nyugat-magyarországi öt mikrotérséget bemutató, kétnyelvű elektronikus és papíralapú kiadványok is. Ezek az ismeretterjesztő anyagok hozzájárulnak a személyközi kapcsolatok megerősítéséhez, s segítséget nyújtanak a régió jobb megismeréséhez a gasztronómia, a turisztikai látnivalók és desztinációs lehetőségek terén. A nyomtatásban megjelent füzeteket turisztikai információs központok, könyvtárak, könyvüzletek és egyéb közösségi terek, helyszínek a célközönség számára díjtalanul biztosítják.

A projekt vezető partnere: Via Nova – A Jövő Szövetsége; https://vnszovetseg.eu/

Partner: Nemzetstratégiai Kutatóintézet; http://nski.hu/

 A projekt címe: Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei (VÁRAK–HRADY–CASTELLI)

A projekt azonosítószáma: SKHU/WETA/2101/4.1/015 

A projekt teljes költségvetése: 35 777,25 EUR 

A projekt megvalósításának ideje: 2022. január 1. – 2022. április 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 Jelen aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.